Malinový džem

Malinový džem recept

V sezóně malin si můžeme z tohoto chutného a aromatického ovoce připravit domácí malinový džem.

Ingredience na malinový džem:
    • zahradní nebo lesní maliny

Na 1 kg malin:

  • 500 g cukru krystal
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinový džem:

Maliny propláchneme, pokud jsou červivé, ponoříme je na chvíli do solného roztoku (20 g soli na 1 l vody), aby červi vyplavali a potom propláchneme.

Po odkapání podlijeme tři čtvrtiny dávky malin několika lžícemi vody a krátce povaříme. Potom je prolisuje přes síto.

Malinový protlak povaříme asi 5 minut. přidáme pektogel smíchaný s trochou cukru a vaříme dále. Jakmile protlak zhoustne (po 5 – 10 minutách), přidáme po částech zbytek cukru a celé maliny a vaříme než začne džem rosolovat. Po rozpuštění cukru ještě přidáme kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody.

Pokud se utvoří pěna sebereme ji ke konci varu. Vařící džem naplníme až po okraj do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jestli je džem hotový můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je džem hotový.

Poznámka k přípravě malinového džemu
Jednu dávku džemu připravujeme nejvýše z 1,5 kg malin.
Protože maliny obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě malinového džemu rosolotvorné látky, v tomto případě pektogel. Pokud se tomu chceme vyhnout, můžeme maliny kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například rybíz. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *